Tematiske workshops til gode for Oslofjorden

Gjallarhorn

Forum 1: Tiltak i sjø

2 September 2024

Strømtangen Fyr

Hvordan få økonomi i å rydde opp Oslofjorden?

Gjennom forskning er de vesentlige problemområdene for miljøkatastrofen i Oslofjorden kartlagt. Det er igangsatt tiltak for rapportering, det er satt i gang noen mer praktiske tiltak, men lite som kan bedre situasjonen på kort sikt. Det må forskes mer, men hva kan vi gjøre med det vi vet?

Hva kan vi gjøre nå på kort sikt før biotoper forsvinner helt? Dette er temaet for Gjallarhorn´s forum.

Første forum har fokus på hva vi kan gjøre i vannet. Neste forum har fokus på landbruk, deretter har vi fokus skogbruk. Vi samler de relevante aktørene; næringsliv, gründere, fiskere som kanskje må forholde seg til sterke begrensninger i sitt virke, regulerende myndigheter, kommuner, statsforvaltere, miljø- næring og fiskerimyndigheter samt politikerne som skal styre denne redningsoperasjonen i riktig retning.

  • Helge Gallefoss

    Seriegründer

    Grunnlegger Hydrotopia

  • Pia Ve Dahlen

    Marinebiolog

    Konferansier

  • Dr. Gunnar Andersson

    Førsteamanuensis Entrepenørskap HIOF

    Leder workshop

I norrøn mytologi var Gjallarhorn både gudenes varselinstrument og drikkehorn for Mimes brønn – kunnskapens kilde.

Vi skal både varsle og vi skal få kunnskap slik at vi kan gjøre aktive valg for å håndtere den situasjonen vi selv har skapt. Alle sektorer i samfunnet må engasjere seg. Gjallarhorn-konferansen samler den usynlige hånd i vår verden; finans og næring, vitenskap og det offentlige for å få en felles forståelse og finne løsninger.

Forumet dreier seg om hva vi kan gjøre fremover sammen, ikke hvem som har «skylden». Våre workshops er konstruktive og finner synergier for å løse fremtiden. Vi tar vi tak i det nære og feier for egen dør.

På tide å brette opp ermene

For å være konkrete ønsker vi å sette spotlight på grensesnittet mellom offentlig forvaltning og foreslåtte tiltak fra næringslivet som vil være positive for miljøet i Oslofjorden. Et eksempel på tiltak som ikke har kommet igang er Pronofas foreslåtte dyrking av tunikater på Hvaler. Saken har ligget hos Miljødirektoratet i 2 år - uten noen konkret tilbakemelding fra saksbehandlere. Hvaler kommune har gitt tilsagn, men miljømyndighetene har ikke konkludert. Siste status er at saken må på ny høring da det har gått lang tid. Dette vil også ta tid. Pronofa med tilhold i Fredrikstad jobber nå med tunikatproduksjon andre steder i landet da de har etablert en produksjonslinje for menneske- og fiskemat og må ha råvarer. De har gitt opp å få produksjon i Oslofjorden. 

Tunikater, ettårige dyr filtrerer og absorberer store mengder organisk materiale og nitrogen. Oslo har investert 2,1 milliarder NOK for å rense 200 tonn nitrogen. Chemring Nobel har fått utslippstillatelse på 200 tonn i Oslofjorden. 40 dekar med havbruk/tunikatproduksjon kan absorbere og rense dette volumet fra vannmassene i Oslofjorden. Dette er et lite areal i sjøen, 400m x 100m, vi kan sette av mye større områder. Hvaler kommune vil ha dette, men miljømyndighetene vegrer seg mot å gi tillatelsen. Nitrogenopptak er essensielt for livet i Oslofjorden. Dette tiltaket kan bidra til vesentlig rensing og vil antakelig være økonomiske bærekraftig uten å belaste offentlig økonomi - i motsetning til dyre renseanlegg. 

Oslo kommune har brukt 2.1 milliarder på renseanlegg for 200 tonn/år. Om man avskriver denne investeringen over 20 år, uten å trekke fra driftskostnader vil prisen pr tonn nitrogen renset være ca 525.000 pr tonn. Dette er svært kostbart, havbruk med tunikater kan rense dette til en helt annen kost. Er miljøforholdene i Oslofjorden slik at disse tunikatene kan brukes til å lage menneskemat? Hvis ikke, kan de brukes til fiskemat eller annet? Eller er det slik at det ikke kan brukes og må deponeres på land? I så fall, kan vi etablere en nitrogenkvote på samme måte som CO2. Hva bør prisen på denne være? Hvem skal i så fall betale for hvert tonn nitrogen, det offentlige som må bygge renseanlegg, forurenser, eller finnes andre modeller? https://bellona.no/nyheter/havbruk/2024-03-lettere-a-forurense-enn-a-rense

Annet havbruk som blåskjell og tareproduksjon renser også for partikler og næringssalter og representer bærekraftige næringsmuligheter både økologisk og økonomisk. En spennende startup er Agropene som lager skumgummi av tare. Råvarene fra sjøen kan antakelig brukes til nye produkter. Innovatører kan bidra til løsninger i Oslofjorden på kort sikt. Så må vi også forholde oss til utslipp og det som forårsaker problemene. Vi i Norge har hatt en formidabel velstandsutvikling. Vi har ignorert miljø, vi har laget en økologisk baksmell som vi nå må forholde oss aktivt til.

Oslofjorden var en bugnende biotop med stor artsrikdom på 1800-tallet og langt ut på 1900 tallet. Har overfiske, tråling og teknologi ødelagt fjorden? Må vi innføre et generelt fiskeforbud - for alle - i 20 år? Hva skal fiskerne da gjøre? Kan de bruke sin arbeidskraft og utstyr på havbruk, eller skal de parkeres hos NAV?

Akkurat nå skal vi fokusere på muligheter, hva kan vi gjøre på kort sikt? Engasjementet er stort, hvordan kan myndighetene legge tilrette for problemløsning og hvordan kan innovatører og næringsliv bidra til å finne løsninger? Det er ingen å skylde på, vi er der vi er, hva gjør vi fremover før skadene er uopprettelige?

Program

  • Vi har kaffen klar. Vel møtt til en interaktiv og produktiv dag.

  • Velkomst og bakgrunn for dagens tema.

  • Vi vet mye om Oslofjorden og vi vet mye om hvordan effekt forskjellige tiltak har hatt andre steder.

  • Presenterer sine utfordringer med forvaltning, kvoter og regelverk.

  • Miljødir/dep presenterer sine utfordringer med vern, vann og avløp - kan regelverk og administrasjon av dette tilpasses slik at vi kan igangsette konkrete miljøtiltak i år?

  • Innovasjon i sjømat. Visjon og startfase.

  • NOFIMA , sirkulære økosystemer og tunikater som tiltak for å fjerne nitrogen i Oslofjorden

  • Er rammebetingelsene tilrettelagt for sirkulærøkonomi og bærekraft?

Lunsj

  • Introduksjon til Verdenskafe og deling av kunnskap og ideer for Bærekraftige strakstiltak for Oslofjorden, Dr. Gunnar Andersson HiØ

  • Vi deles inn i grupper og utarbeider rammer.

  • Gjennomgang av forslag. Ut å lære fra de andre gruppene

  • Vi utarbeider ett overordnet notat.

  • Vi tablerer en arbeidsgruppe som blir fulgt opp av Hydrotopias koordinator.

  • Uformelt samvær for de som har anledning. Ferje tilbake kl 21.00, eller overnatting med frokost, begrenset antall plasser. Book dette på fyrtårnsverksted.no

Påmelding

pris per deltaker 500 kr.